Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Τεχνολογικές εξελίξεις με φαντασία

ΦΟΡΗΤΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ: Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από την Samsung Hellas σε εκδήλωση που πραγματοποίησε για δημοσιογράφους πως η νέα συσκευή της Google και της Samsung, το Chromebook XE303 θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Με χαρακτηριστικά ικανοποιητικά για τον μέσο χρήστη και με την παροχή 100GB δωρεάν χώρο στην cloud υπηρεσία της Google αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Κι αυτό γιατί η διαφορά του Chromebook με τους άλλους φορητούς υπολογιστές είναι πως χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Chrome OS και όχι τα Windows της Microsoft. Το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα βασίζεται στο γνωστό φυλλομετρητή (browser) της Google και λειτουργεί μόνο μέσω του διαδικτύου. Δηλαδή μέσω διαδικτυακών εφαρμογών για την επεξεργασία κειμένου και φωτογραφιών, την κοινωνική δικτύωση, παιχνίδια και σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χρήση. Αυτό όμως ταυτόχρονα σημαίνει πως δεν υποστηρίζεται η εγκατάσταση και χρήση εφαρμογών Windows. Η Samsung δεν ανακοίνωσε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας, αλλά ούτε και την τιμή της συσκευής στην ελληνική αγορά, η οποία στο εξωτερικό αγγίζει τα 250 δολάρια.
Το πλεονέκτημα του εν λόγω φορητού είναι ότι αν χαθεί, κλαπεί, χαλάσει κλπ, ο κάτοχός του έχει χάσει μεν τα χρήματα που δαπάνησε για την αγορά του, αλλά με έναν νέο αντίστοιχο φορητό που θα πάρει, μπορεί σε χρόνο πραγματικά μηδενικό, να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στα πολύτιμα αρχεία του. Κι αυτό γιατί δίνει τα στοιχεία του (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης) και αποκτά και πάλι πρόσβαση στα 100GB χώρο που του δίνει η Google.
«ΠΑΠΠΟΥ ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΚΟΥΝΙΕΣΑΙ!»: Μοιάζει με μια κλασική παλιομοδίτικη ξύλινη καρέκλα. Στην πράξη όμως είναι πολύ πιο προηγμένη τεχνολογικά από όσο μπορείτε να φανταστείτε. Η πολυθρόνα σχεδιάστηκε στην Ελβετία και στην ουσία είναι ένας φορτιστής για συσκευές της Apple. Το μυστικό κρύβεται σε έναν μηχανισμό στο πίσω μέρος της καρέκλας (2 τροχαλίες όπως διακρίνονται στην εικόνα) που μεταφράζει το ρυθμικό λίκνισμα σε ηλεκτρική ενέργεια. Μία ώρα απαλής κίνησης είναι αρκετή για να φθάσει την μπάρα φόρτισης του iPad στο 35%. Η «προχωρημένη» αυτή καρέκλα έχει ενσωματωμένα στην πλάτη της και ηχεία σε περίπτωση που θέλει κάποιος να ακούσει μουσική.  Βέβαια με τα 1.300 ευρώ που κοστίζει η καρέκλα αυτή, μάλλον πολλοί παππούδες θα συνεχίσουν να ταλαντεύονται στις κλασικές κουνιστές πολυθρόνες, ξοδεύοντας άσκοπα (!) την ενέργεια που παράγουν…
Το θέμα πάντως της εξοικονόμησης ενέργειες ή καλύτερα της μετατροπής μιας …χαμένης ενέργειες σε κάποια άλλη έχει απασχολήσει και στο παρελθόν επιστήμονες που σχεδίαζαν άλλες διατάξεις. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου δοκιμάστηκαν πλάκες πεζοδρομίου με επίστρωση ανακυκλωμένου ελαστικού, οι οποίες μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια τα βήματα των περιπατητών. Πρόσφατα, δοκιμάστηκαν σε ένα υπαίθριο φεστιβάλ και συγκέντρωσαν 250.000 βήματα. Η ενέργεια που παράχθηκε ήταν αρκετή για να φορτίσει 10.000 κινητά τηλέφωνα.
ΑΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ: Ένα νέο σύστημα υπόσχεται σύντομα να σας βοηθά να εντοπίζετε οποιοδήποτε χαμένο αντικείμενο, από κινητά, αποσκευές, μέχρι ακόμα και κατοικίδια. Πρόκειται για ένα αυτοκόλλητο chip μεγέθους λίγων χιλιοστών το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία Bluetooth προκειμένου να επικοινωνεί με το Android ή iOS smartphone σας. Η αντίστοιχη εφαρμογή αναλαμβάνει να μετατρέψει το κινητό σας σε ένα είδος «ραντάρ», λαμβάνοντας το αντίστοιχο σήμα από το αυτοκόλλητο. Σας προειδοποιεί όταν αυτό βρεθεί μέσα στην εμβέλεια του Bluetooth της συσκευής σας ή βγει εκτός, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει στην οθόνη την θέση του.
Παραμένει όμως μια αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση, ειδικά αν φοβάστε μήπως χάσετε ή ξεχάσετε κάπου τις συσκευές σας ή αν απλά θέλετε να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το κατοικίδιο σας ή τα παιδιά σας μέσα στο σπίτι.
Τις τελευταίες μέρες αρκετοί φίλοι με ρωτούσαν αν μπορούν να βρουν το κινητό τους που έχουν χάσει με τη βοήθεια μιας εφαρμογής που έχουν και εντοπίζουν τη συσκευή τους όταν όμως αυτή είναι εντός δικτύου. Είναι μια χρήσιμη εφαρμογή που μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε, όταν όμως το κινητό μας πέσει σε λάθος χέρια, ο …νέος κάτοχός της δεν θα μείνει άπραγος. Θα αλλάξει άμεσα την κάρτα SIM και θα βάλει μια δικιά του αποτρέποντας τον εντοπισμό της από τον νόμιμο κάτοχο. Οπότε, το νέο αυτό τσιπάκι λειτουργεί σωτήρια σε τέτοιες ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου